loader image

Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) se arata ingrijorata ca unele amendamente aprobate si votate marti de Camera Deputatilor, cu scopul modificarii cadrului in care opereaza industria de petroliera, pun in pericol sectorul si investitiile companiilor.

Membrii asociatiei sunt nemultumiti de amendamentele ce majorareaza cota de impozitare de la 60% la 80% pentru preturile peste 85 lei/MWh si permanentizeaza un impozit temporar prevazut de OUG 99/2016.

 ”Modificarile inopinate si excesive ale cadrului fiscal sunt de natura sa puna in pericol atat industria petroliera locala, cat si climatul investitional, transmitand semnale negative intreg mediului de afaceri cu privire lipsa de stabilitate si credibilitate”, arata asociatia, intr-un comunicat. Membrii ROPEPCA spun ca, prin aplicarea impozitarii suplimentare exclusiv la productia interna, aceasta va fi defavorizata in raport cu sursele din import.

 ”Avand in vedere dependenta de o singura sursa de import – Federatia Rusa – aceasta forma de discriminare afecteaza direct si securitatea energetica nationala. Aceasta tendinta este confirmata si de cele mai recente cifre publicate de Institutul National de Statistica: Romania a importat 537.000 tep de gaze naturale utilizabile in T1 2017, cu 332% mai mult decat in perioada similara din 2016, in timp ce productia locala este in descrestere, companiile fiind nevoite sa inchida sonde”, mai spun reprezentantii ROPEPCA.

 Ei subliniaza ca liberalizarea pretului gazelor naturale nu este un fenomen care sa justifice o taxa aditionala, ci reprezinta implementarea unui obiectiv asumat de Romania la nivel european pentru a trece la o stare de normalitate pentru o piata libera si intr-un context de piata europeana unica. ”In plus, majorarea cotei nu este justificata in raport cu nivelul actual de impozitare a industriei in Romania”, adauga asociatia. Conform unui recent studiu Deloitte, in timp ce rata medie efectiva a redeventelor si a altor impozite similare raportate la venituri a crescut in Romania de la 15% in 2014 la 17,5% in 2016, media impozitarii in Europa (exclusiv zacamantul Groeningen din Olanda care are un regim fiscal special) a scazut de la 9,3% in 2014 la 7,9% in 2015.

 „In ultimii ani, ROPEPCA a fost permanent deschisa la consultari cu autoritatile cu privire la un nou cadru fiscal aplicabil industriei petroliere. Orice modificare inopinata, fara consultari si analiza, precum intentia Parlamentului de majorare si prelungire nedeterminata a impozitarii suplimentare a venitului din liberalizarea preturilor la gaze naturale desconsidera dialogul pe acesta tema din ultimii patru ani si pune sub semnul intrebarii credibilitatea si stabilitatea mediului de afaceri din Romania”, afirma Mark Wagley, presedintele in exercitiu al ROPEPCA.

 In dezbaterea Parlamentului se mai afla o propunere de modificari care au potential impact negativ asupra stabilitatii cadrului legislativ aplicabil industriei petroliere, inclusiv obligatia ca toate gazele naturale sa fie comercializate pe o singura platforma. „Pe langa amendamentele cu privire la instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii pietei de gaze naturale, suntem ingrijorati si de recentele discutii cu privire la obligatia pentru producatorii de gaze naturale de a comercializa intreaga cantitate produsa domestic exclusiv pe platforma de tranzactionare pentru o perioada nelimitata de timp, obligatie regasita in amendamentele propuse spre modificarea si amendarea Legii energiei electrice si gazelor naturale nr. 123/2012”, precizeaza presedintele ROPEPCA.

 El considera ca obligatia propusa reprezinta restrictii asupra acordurilor comerciale bilaterale agreate prin negociere directa, asupra livrarilor trans-frontaliere de gaze naturale agreate prin negociere directa, ”reprezentand in fapt o interdictie asupra comertului de gaze naturale bilateral direct cu furnizori, traderi si consumatori din alte state membre, exportului de gaze naturale si a dreptului producatorilor de a dispune liber de gazul natural produs, precum si un tratament discriminatoriu fata de producatorii locali de gaze naturale, in raport cu cei straini, carora nu li se aplica aceste obligatii”.

 ROPEPCA puncteaza ca orice schimbari semnificative aduse cadrului de piata al industriei petroliere trebuie sa fie supuse unor analize de impact si sa se aloce suficient timp pentru consultari ample cu industria, astfel incat sa fie atat in interesul industriei, cat si al statului pe termen lung si, deci, sa securizeze economia si aprovizionarea cu energie.

 Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) are 19 membri ce detin majoritatea acordurilor de concesiune petroliera pentru blocurile de dezvoltare si productie onshore din Romania, reprezentand pentru anul 2016 investitii cumulate de 590 milioane de euro, o cifra de afaceri de 2.9 miliarde de euro si 14.800 de angajati

Surse: news.roprofit.rofocus-energetic.ro, economica.nethotnews.roromanialibera.ro, investenergy.rocotidianul.ro

COMUNICATE DE PRESĂ

ROPEPCA are un nou presedinte

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) anunță că..

Vezi ultimele stiri >>

ULTIMELE ȘTIRI

Ce ar trebui să facă guvernul…?

In contextul rundei de concesionare anunțată în România apar multe întrebări și discuții…

Vezi mai multe >>

CONTACT

Strada Tudor Stefan nr. 13, Etaj 2, Sector 1, Bucuresti, 011655, Romania

Copyright ROPEPCA 2019. Toate drepturile rezervate.

Beta Version 01