PENTRU PUBLICARE IMEDIATĂ: 20.07.2020

București, România: Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) revine în atenția publicului cu privire la legea care modifică condițiile de vânzare și de utilizare a terenurilor agricole, atrăgând atenția la riscurile acestei legi de a bloca investițiile.

Pentru a aduce claritate cu privire la informațiile circulate în spațiul mediatic că legea limitează accesul străinilor în țară, menționăm faptul că legea adoptată prevede că, dacă cei care care au drept de preempţiune pentru cumpărarea unui teren agricol scos la vânzare de proprietar (rude, arendaşi, vecini, tineri fermieri) nu îşi exercită dreptul de preempţiune, atunci terenul respectiv nu poate fi cumpărat decât de alţi fermieri, români sau străini, cu activitate în România.

Cu alte cuvinte, această lege interzice tuturor cetăţenilor, români şi străini, care nu sunt fermieri cu activitate în România în ultimii cinci ani să cumpere terenuri agricole. Dacă legea va intra în vigoare, doar fermierii actuali cu activitate agricolă în România vor mai putea cumpăra terenuri agricole. Noul act normativ ar face imposibil ca un român sau un cetăţean străin care nu are afaceri în agricultură să mai poată deveni proprietar de teren şi fermier.

Mai mult decât atât, odată cumpărat, terenul trebuie folosit numai pentru activități agricole. Astfel, companii românești cu alt obiect de activitate, dar care au nevoie de teren în extravilan pentru activitatea lor, cum sunt companiile petroliere, nu îl vor putea achiziționa ori închiria pentru derularea de operațiuni petroliere, conform legii adoptate.

Așa cum am arătat în comunicările noastre anterioare, legea adoptată va schimba complet modul în care acest drept este exercitat, ducând Statul în imposibilitatea de a exploata resursele în beneficiul consumatorului, dar va priva și proprietarul privat de a dispune cum dorește de proprietatea sa și de posibilele beneficii financiare.

Atragem atenția asupra faptului că nu numai companiile petroliere sunt afectate de această lege! Orice companie care nu desfășoară activități agricole și dorește să investească în teren agricol se află în aceeași situație, inclusiv companii de logistică, de telecomunicații etc.

ROPEPCA reiterează faptul că relansarea economiei în perioada lăsată în urmă de pandemia de coronavirus poate fi atinsă numai prin stimularea investițiilor majore. Pentru a stimula investițiile, legiferarea trebuie să țintească spre echilibru.

Astfel, având în vedere decizia Curții Constituţionale a României (CCR) de a respinge, săptămâna trecută sesizarea privind neconstituționalitatea legii adoptate, considrăm imperios necesară re-examinarea legii în Parlament, astfel încât să fie eliminate impedimentele aduse noilor investiții atât în agricultură, cât și în alte sectoare de activitate.

 

Despre ROPEPCA

De la înființarea sa din 2012, Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră („ROPEPCA”) este un promotor al industriei petroliere, pentru a sprijini dezvoltarea, diversificarea și competitivitatea industriei. ROPEPCA reunește cele mai active companii din industrie, titulari de acorduri petroliere, aducând în România capital american, australian, canadian, egiptean și european, precum și companii care oferă sprijin pentru operațiunile petroliere.

În prezent, membrii ROPEPCA dețin cea mai mare parte a acordurilor de concesiune petrolieră pentru perimetrele de dezvoltare și producție onshore din România, cumulând pentru anii 2014-2018 investiții de peste 24 miliarde lei, contribuții la bugetul de stat de 50 miliarde lei și crearea și menținerea a 14.000 de locuri de muncă.

Contact :

Anca Budu, Administrator Executiv

Mobil: +40 747 617 657; Email: anca.budu@ropepca.ro

 

Leave a Comment

Copyright ROPEPCA 2020. Toate drepturile rezervate.